Strona główna » Podróże » Azja » Chiny » Darmowa wiza tranzytowa w Chinach
Chiny Podróże

Chiny: Darmowa wiza tranzytowa

Wiza do Chin i jej cena w okolicach 500 złotych to dość duży wydatek, przede wszystkim przy krótkiej wycieczce turystycznej do Państwa Środka. Na szczęście rząd Chin wprowadził też różne rodzaje darmowych bezwizowych tranzytów – wyróżniamy 24, 72 i 144 godzinne pobyty. Nas, jako Polaków, interesują wszystkie trzy opcje.

Podstawą do otrzymania bezpłatnej 72 i 144 godzinnej wizy tranzytowej jest wykonanie trasy z obszaru A -> pobytu w Chinach (na określonym terenie) -> wylotu do obszaru B. A i B muszą być różnymi krajami lub regionami poza Chinami kontynentalnymi (Hongkong, Makau oraz Tajwan nie są uznawane jako Chiny, więc bez problemu możemy się tam udać). Dodatkowo międzynarodowe loty z i do Chin muszą odbywać się bez międzylądowania na terenie Chin. A podczas pobytu tranzytowego nie możemy opuszczać poniższych chińskich regionów oraz podróżować między nimi (np. między Szanghajem, a Pekinem).

Regiony oraz miejsca honorujące wizę 144 godzinną:

    1. Szanghaj, Zhejiang, Jiangsu <- jeden wspólny region
      • Szanghaj: wszystkie powietrzne, morskie oraz kolejowe porty, w tym lotnisko Pudong, lotnisko Hongqiao, Międzynarodowy Port Pasażerski w Szanghaju, Port Pasażerski Wusong i wszystkie kolejowe stacje.
      • Zhejiang: lotnisko Hangzhou Xiaoshan
      • Jiangsu: lotnisko Nanjing Lukou
    2. Pekin, Tiencin i Hebei
      • Pekin: Port lotniczy Pekin, stacja kolejowa Pekin Zachód (Beijing West)
      • Tiencin: lotnisko Binhai , port Tiencin
      • Hebei: lotnisko Zhengding, port Qinhuangdao
    3. Prowincja Liaoning (lotnisko Zhoushuizi i Taoxian)
    4. Miasto Chengdu (lotnisko Shuangliu)
    5. Miasto Xiamen (lotnisko Gaoqi oraz porty morskie)
    6. Miasto Wuhan (lotnisko Tianhe)
    7. Miasto Kunming (lotnisko Changshui)
    8. Miasto Qingdao (lotnisko Liuting i porty morskie)
    9. Prowincja Guangdong (lotnisko Guangzhou – pl. Kanton, lotnisko Shenzhen oraz lotnisko Jieyang)

Regiony oraz miejsca honorujące wizę 72 godzinną:

    1. Prowincja Changsha
    2. Miasto Chongqing
    3. Miasto Harbin
    4. Miasto Guilin
    5. Miasta Xi’an i Xianyang (lądujący na lotnisku Xi’an Xianyang)

Prawidłowe przykłady lotów do uzyskania tranzytowej wizy do Chin:

  • Europa – Szanghaj – Hongkong
  • Europa – Pekin – Singapur
  • USA – Szanghaj – Hangzhou – Kuala Lumpur (w Chinach poruszamy się w obrębie jednego regionu)

Nieprawidłowe przykłady:

  • Europa – Szanghaj – Europa (region przylotu i wylotu musi być różny)
  • Polska – Pekin – Francja (cała Europa traktowana jest jako jeden region, a ten musi być różny dla przylotu i wylotu)
  • USA  – Pekin – Szanghaj – Hongkong (lot nie może zawierać międzylądowania w Chinach w różnych regionach)

Potrzebne dokumenty do pobytu w Chinach bez płatnej wizy

  • paszport ważny co najmniej 3 miesiące od daty przyjazdu (najbezpieczniej posiadać paszport ważny ponad 6 miesięcy)
  • bilety do dalszej podróży z potwierdzoną datą
  • wypełniony wniosek (znajdziemy go przy punkcie, do którego udamy się po wizę tranzytową)

Jak otrzymać wizę tranzytową?

  • poinformuj o typie wizy przy odprawie
  • wypełnij kartę przylotu/wniosek o wizę tranzytową
  • udaj się do odpowiedniego stanowiska inspekcji imigracyjnej (opisanego najczęściej jako 24/72/144-Hour Visa-Free Transit)
  • pokaż oficerowi bilety do dalszej podróży
  • odbierz bagaże rejestrowane
  • opuść lotnisko i zacznij zwiedzanie Chin

Od kiedy liczona jest przyznana wiza?

Czas trwania wizy liczymy od godziny 00:00 następnego dnia i mamy 72 lub 144 godzin na opuszczenie kraju. Zakładając, że przylatujemy do Chin 6 kwietnia o 15:53, to nasza 144-godzinna wiza w Szanghaju będzie obowiązywać do końca 12 kwietnia.

Chiny, a wiza 24-godzinna

Wiza 24-godzinna działa na wszystkich lotniskach międzynarodowych w Chinach z wykluczeniem portów: Fuzhou Changle, Huangshan Tunxi, Mudanjiang Hailang oraz Yanji Chaoyangchuan. W odróżnieniu od tranzytu 72 i 144-godzinnego czas trwania wizy liczony jest od godziny lądowania (a nie od północy kolejnego dnia), a także jest dostępna przy lotach z przesiadką na terenie Chin (możemy lecieć np. na trasie Europa – Pekin – Szanghaj – Hongkong).

Jadę do Chin na tydzień, a nie chciałbym wyrabiać płatnej wizy

Najłatwiejszym sposobem na uniknięcie wykupywania wizy do Chin jest podróż poza ten kraj w ciągu 72 lub 144 godzin od przylotu. Najtańszym sposobem będzie lot do okolicznych państw takich jak Hongkong czy Tajwan. Wtedy możemy pokonać trasę Polska – Chiny (np. 6 dni w Pekinie lub Szanghaju) – Hongkong – Chiny (kolejne 6 dni) – Polska bez wyrabiania jakiejkolwiek płatnej wizy.

Przeczytaj relację z mojego wyjazdu do Szanghaju!

Tagi:

39 komentarzy

Kliknij, aby skomentować

  • Cześć,
    Dzięki za przydatne informacje, jednak wciąż mam pytanie (a nawet dwa).
    Mam jedynie międzyladowanie w Kantonie (okolo 2-3h) więc nie będziemy opuszczać lotniska. Czy mimo tego potrzebujemy udać się po wizę na ten czas?
    I tu pojawia się kolejne pytanie, czy o wizę ubiegam się jedynie na lotnisku w Chinach (a nie w miejscu wylotu)? Czy przy odprawie (internetowej) również coś zaznaczam aby ubiegać się o wizę na międzylądowanie?

  • Cześć,

    mam pytanie odnośnie 144h wizy tranzytowej. Czy podróż Praga -> Warszawa -> Pekin (5 dni w Pekinie) i poźniej wylot z Tienjin -> Tokio będzie obejmowała wiza tranzytowa czy wymagana będzie wiza turystyczna gdyż lotnisko przylotu i wylotu w Chinach są różne (mimo iż w ramach tej samej prowincji) ?

    • Cześć Ilona,

      lądując w Pekinie możesz przemieszczać się w obrębie prowincji Hebei oraz po miastach Pekin i Tienjin. Trasa Warszawa – Pekin + Tienjin – Tokio pozwoli Tobie na skorzystanie z darmowej wizy tranzytowej.

  • Czesc, bedziemy leciec do Manili przez lotnisko Guangzhoun Tammamy 3.5 oczekiwania na samolot do Manili). Rozumiem, ze tez wystarczy wiza 24 h?

  • Hej, również mam pytanie odnośnie wizy tranzytowej. Czy możliwe jest jej uzyskanie na trasie HongKong – Szanghaj – Makau (chcę później wrócić do HongKongu, z Makau jest najbliżej)? Czy nie ma problemu z uzyskaniem 144-godzinnego pobytu? Planuje spędzić w Szanghaju 4 dni.

    Z góry dzięki i pozdrawiam

  • Cześć! To i ja się dorzucę z pytaniem bo te zasady są nieco zawiłe… lecę z Warszawy do Katmandu przez Pekin oraz Chengdu (3 loty, dwie przesiadki po ok 2,5h: WAW->PEK->CTU->KTM powrót ten sam). Z tego co rozumiem wystarczy wiza 24h?

    • Witaj! Dokładnie tak jak piszesz, od wylądowania w Pekinie będziesz miał 24 godziny na opuszczenie Chin. Wszystkie formalności załatwisz na lotnisku, miej przy sobie potwierdzenie dalszych lotów. Udanej podróży!

  • Lecimy z córką z Londynu do shenzhen i dalej do Singapuru, powrót z Singapuru przez Pekin. Czy nam przysługuje darmowa wiza( chcielibyśmy w trakcie stopu w shenzhen zwiedzić również Hong Kong).
    Pozdrawiam

    • Witaj Dominik, w pierwsza stronę możesz zostać 144h w Chinach. W drodze powrotnej również przysługuje Tobie taka sama wiza.

  • Cześć, wybieramy się do Szanghaju (lot przez Zurych). Planowaliśmy spędzić 3 dni w Szanghaju i dalej polecieć do Korei na wyspę Jeju.

    Czy będziemy mogli ubiegać się o wizę 144h?
    Mam dwa problemy:
    1) nie jest to lot na “jednym bilecie” jak niektórzy piszą. To są różni przewoźnicy. Lot z Warszawy organizuje SWISS, a Szanghaj – Korea zarezerwowaliśmy w jakiejś lokalnej firmie Eaststar. Normalnie odbieramy bagaże itd. żaden to “tranzyt”.
    2) Czy Korea jest “krajem trzecim”?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Wszystko zależy od tego o której godzinie wylądujesz. Możesz trafić na długą kolejkę, gdy wyląduje kilka samolotów co równa się ponad godzinie oczekiwania. Mi udało się mieć przed sobą tylko jedną osobę, a sama procedura trwa kilka minut.

  • Witam serdecznie, moje pytanie brzmi następująco: czy konieczne jest uzyskanie wizy tranzytowej na trasie Wiedeń-Urumczi-Kanton-Denpasar (czyli dwie przesiadki w Chinach – oczywiście jeden bilet), przesiadki nie trwają dłużej niż 4h, a łączny czas spędzony na terytorium Chin nie przekroczy 24 h. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Pozdrawiam

  • Witam,
    taka podróż liniami Emirates: WAW-DBX(tylko lotnisko)-PVG 3dni- DBX (3dni)-WAW.
    Teoretycznie transfer Warszawa-Szanghaj-Dubaj, ale jak potraktują to Chińczycy?
    Pozdrawiam

    • Witaj Piotrek, niestety do Szanghaju przylecisz z Dubaju i do niego będziesz również wylatywać, więc potrzebujesz zwykłej wizy. Jeśli chciałbyś skorzystać z darmowej wizy tranzytowej musiałbyś kupić bilety np. z Szanghaju do Hongkongu.

      • Trochę nielogiczne. Oznacza to, że podróżując do Szanghaju przez Moskwę lub Helsinki dostałbym już wizę na lotnisku?

        • Tak samo oznaczałoby to, iż wiza przysługiwałaby przy podróży WAW-SVO-PVG-DBX-WAW. Czyli, że straż graniczna patrzy tylko na ostatni odcinek podróży. Nie sądzę. Więc w przypadku mojego pierwszego pytania wszystko wydaje się być zgodne z logiką i przepisami. Czyli lot z Warszawy do Dubaju przez Szanghaj. Ale zdaję sobie sprawę, że życie nie jest logiczne i byłaby kicha

          • Brane jest pod uwagę tylko to jak dostajesz się do Chin (w Twoim przypadku wlatujesz z Dubaju). Nikogo nie interesuje co robiłeś wcześniej.

            Dla Ciebie to jest podróż z Warszawy, ale niestety nie możesz tak na to patrzeć. Na loty otrzymujesz dwa oddzielne bilety, a w Dubaju zmieniasz samolot i numer lotu.

            Więc Twoja podróż wygląda tak: Dubaj -> Szanghaj -> Dubaj.

            Przy stopie technicznym, czyli takim, w którym samolot jest tylko tankowany,a ludzie nie opuszczają maszyny może by to przeszło, ale tutaj są to oddzielne przeloty.

            —–
            Co do lotu na trasie WAW-SVO-PVG-DBX-WAW prawdopodobnie by to przeszło, bo lecisz na trasie Europa (Moskwa) – Szanghaj – Azja (Dubaj).

          • Dzięki za odpowiedzi. Wszystko rozumiem, ale jest to nielogiczne i głupie. Gdyż przy moich lotach jest to ewidentnie tranzyt w Szanghaju (nie opuszczam lotniska, więc dla mnie nie byłem w danym kraju) moim zdaniem zgodny z filozofią tych wiz 144h. W drugim przypadku Moskwa i Dubaj jest to ewidentny round trip, a może by na lotnisku w Chinach przeszło. Gdzie oni mają mózg 🙁

  • Hej,
    moze masz wzor druku na 144godziny pobyt w Pekinie bez wizy,lece z biurem podrozy w listopadzie
    a nie znam angielskego a nie wiem czy bedzie lecial z nami przedstawiciel biura .Najczesciej odbiera
    po wyjsciu z lotniska i bedzie problem z wypelnieniem.serdecznie z gory dziękuje

  • Cześć,
    lecimy ze znajomymi z Ułan Bator do Pekinu 26.08 i zamierzamy tam zostać do 30.08. Mamy bilety powrotne do Warszawy przez Moskwę i liczymy na 144 h wizy tranzytowe. Niestety, czytając rozmaite strony, zaczynam się stresować czy w ogóle będzie to możliwe. Wiele stron podaje bowiem informację, że do uzyskania tej wizy potrzebne są bilety z przydzielonymi miejscami. Tymczasem odprawa jest możliwa dopiero na 24h przez wylotem. Mógłbyś mi potwierdzić czy faktycznie musiałeś przedstawiać gotowe karty pokładowe czy też zwykły opłacony bilet wydrukowany z konkretną datą powrotu i numerem lotu wystarczył? Z góry dziękuję.

    • Cześć! Samo potwierdzenie lotu, czyli numer biletu, data, godzina i numer lotu wystarczy.

      Ja raz użyłem nawet potwierdzenia tylko w języku polskim i też przeszło, ale z 20 minut czekałem aż przetłumaczą sobie słowo październik 😀

  • Cześć,
    planujemy polecieć całą rodziną do Pekinu. Na razie robię rozeznanie organizacyjne oraz kosztorys. 🙂
    Nasz plan to Warszawa – Pekin (5 dni) – Hongkong (2 dni) – Pekin (3/4 dni) – Warszawa
    Czy trasa jest odpowiednia do pozyskania wiz bezpłatnych?
    Z komentarzy i opisu zrozumiałam, że bezpłatne wizy są wydawane na lotnisku i nie ma potrzeby ubiegania się o nie w ambasadzie (poprzez centrum wizowe). Czy tak?
    Dodatkowo sprawdziłam też na stronie internetowej ambasady i tam pojawia się kwota 260zł złotych za wizę. Skąd ta cena 500zł?
    Pozdrawiam,
    Maria

    • Cześć Maria!
      Twój plan pozwala na skorzystanie z bezpłatnej wizy. Taka wiza wydawana jest bezpośrednio na lotnisku, potrzebujesz jedynie wydrukowanego potwierdzenia dalszego lotu. W Polsce nie musisz nic załatwiać 😉

      Sama cena wizy to 260 złotych, tak jak wspominasz. Ale od końca poprzedniego roku Ambasada już nie wydaje wiz, a upoważniła do ich wydawania Centrum Obsługi Wiz, która za każdą wydaną wizę pobiera dla siebie opłatę w wysokości 185 złotych. Czyli łącznie wychodzi nam 445 zł za wizę jednokrotnego wjazdu.

      Na szczęście tymi zmianami nie musisz się martwić, skorzystaj z wizy tranzytowej, która jest bezpłatna.

  • Hej, lecimy Warszawa-Pekin-Hanoi-Pekin-Warszawa. Czy możemy poruszać się bez zakupu wizy ? Czy dostajemy 2 x 144 h? między lotami Chiny – Wietnam mamy 20h przerwy i chcemy zwiedzić miasto.

    • Cześć Karol, przy podróży w obie strony możesz wyjść na miasto. Na lotnisku bezpłatnie otrzymasz wizę na 24 godziny, jeśli przerwa jest krótsza niż 1 dzień.

  • Dzień dobry,

    Lecę z rodziną na wycieczkę do Chin i Japonii.
    Nasz plan przedstawia się następująco.

    28.07.2019 r. o 4:45 rano – przylot do Pekinu z Warszawy
    01.08.2019 r. o 8:00 rano – wylot na Okinawę (Japonia)
    Potem kontynuujemy podróż już w Japonii.

    Spędzamy w Pekinie 100 godzin i wydaje mi się, że moglibyśmy skorzystać z 144 godzinnej wizy tranzytowej. Czy to się zgadza?

    Czy musimy wyrabiać wizę turystyczną do Chin przed wylotem z Polski?

    • Cześć Olga, bez problemu możesz skorzystać z 144 godzinnej wizy tranzytowej podczas Twojej podróży. W Pekinie możesz pozostać maksymalnie do 3 sierpnia do godziny 23:59.

      Pozdrawiam, Emil, właściciel strony.