Strona główna » Podróże » Azja » Chiny » Darmowa wiza tranzytowa w Chinach
Chiny Podróże

Chiny: Darmowa wiza tranzytowa

Wiza do Chin i jej cena w okolicach 500 złotych to dość duży wydatek, przede wszystkim przy krótkiej wycieczce turystycznej do Państwa Środka. Na szczęście rząd Chin wprowadził też różne rodzaje darmowych bezwizowych tranzytów – wyróżniamy 24, 72 i 144 godzinne pobyty. Nas, jako Polaków, interesują wszystkie trzy opcje.

Podstawą do otrzymania bezpłatnej 72 i 144 godzinnej wizy tranzytowej jest wykonanie trasy z obszaru A -> pobytu w Chinach (na określonym terenie) -> wylotu do obszaru B. A i B muszą być różnymi krajami lub regionami poza Chinami kontynentalnymi (Hongkong, Makau oraz Tajwan nie są uznawane jako Chiny, więc bez problemu możemy się tam udać). Dodatkowo międzynarodowe loty z i do Chin muszą odbywać się bez międzylądowania na terenie Chin. A podczas pobytu tranzytowego nie możemy opuszczać poniższych chińskich regionów oraz podróżować między nimi (np. między Szanghajem, a Pekinem).

Regiony oraz miejsca honorujące wizę 144 godzinną:

    1. Szanghaj, Zhejiang, Jiangsu <- jeden wspólny region
      • Szanghaj: wszystkie powietrzne, morskie oraz kolejowe porty, w tym lotnisko Pudong, lotnisko Hongqiao, Międzynarodowy Port Pasażerski w Szanghaju, Port Pasażerski Wusong i wszystkie kolejowe stacje.
      • Zhejiang: lotnisko Hangzhou Xiaoshan
      • Jiangsu: lotnisko Nanjing Lukou
    2. Pekin, Tiencin i Hebei
      • Pekin: Port lotniczy Pekin, stacja kolejowa Pekin Zachód (Beijing West)
      • Tiencin: lotnisko Binhai , port Tiencin
      • Hebei: lotnisko Zhengding, port Qinhuangdao
    3. Prowincja Liaoning (lotnisko Zhoushuizi i Taoxian)
    4. Miasto Chengdu (lotnisko Shuangliu)
    5. Miasto Xiamen (lotnisko Gaoqi oraz porty morskie)
    6. Miasto Wuhan (lotnisko Tianhe)
    7. Miasto Kunming (lotnisko Changshui)
    8. Miasto Qingdao (lotnisko Liuting i porty morskie)
    9. Prowincja Guangdong (lotnisko Guangzhou – pl. Kanton, lotnisko Shenzhen oraz lotnisko Jieyang)

Regiony oraz miejsca honorujące wizę 72 godzinną:

    1. Prowincja Changsha
    2. Miasto Chongqing
    3. Miasto Harbin
    4. Miasto Guilin
    5. Miasta Xi’an i Xianyang (lądujący na lotnisku Xi’an Xianyang)

Prawidłowe przykłady lotów do uzyskania tranzytowej wizy do Chin:

  • Europa – Szanghaj – Hongkong
  • Europa – Pekin – Singapur
  • USA – Szanghaj – Hangzhou – Kuala Lumpur (w Chinach poruszamy się w obrębie jednego regionu)

Nieprawidłowe przykłady:

  • Europa – Szanghaj – Europa (region przylotu i wylotu musi być różny)
  • Polska – Pekin – Francja (cała Europa traktowana jest jako jeden region, a ten musi być różny dla przylotu i wylotu)
  • USA  – Pekin – Szanghaj – Hongkong (lot nie może zawierać międzylądowania w Chinach w różnych regionach)

Potrzebne dokumenty do pobytu w Chinach bez płatnej wizy

  • paszport ważny co najmniej 3 miesiące od daty przyjazdu (najbezpieczniej posiadać paszport ważny ponad 6 miesięcy)
  • bilety do dalszej podróży z potwierdzoną datą
  • wypełniony wniosek (znajdziemy go przy punkcie, do którego udamy się po wizę tranzytową)

Jak otrzymać wizę tranzytową?

  • poinformuj o typie wizy przy odprawie
  • wypełnij kartę przylotu/wniosek o wizę tranzytową
  • udaj się do odpowiedniego stanowiska inspekcji imigracyjnej (opisanego najczęściej jako 24/72/144-Hour Visa-Free Transit)
  • pokaż oficerowi bilety do dalszej podróży
  • odbierz bagaże rejestrowane
  • opuść lotnisko i zacznij zwiedzanie Chin

Od kiedy liczona jest przyznana wiza?

Czas trwania wizy liczymy od godziny 00:00 następnego dnia i mamy 72 lub 144 godzin na opuszczenie kraju. Zakładając, że przylatujemy do Chin 6 kwietnia o 15:53, to nasza 144-godzinna wiza w Szanghaju będzie obowiązywać do końca 12 kwietnia.

Chiny, a wiza 24-godzinna

Wiza 24-godzinna działa na wszystkich lotniskach międzynarodowych w Chinach z wykluczeniem portów: Fuzhou Changle, Huangshan Tunxi, Mudanjiang Hailang oraz Yanji Chaoyangchuan. W odróżnieniu od tranzytu 72 i 144-godzinnego czas trwania wizy liczony jest od godziny lądowania (a nie od północy kolejnego dnia), a także jest dostępna przy lotach z przesiadką na terenie Chin (możemy lecieć np. na trasie Europa – Pekin – Szanghaj – Hongkong).

Jadę do Chin na tydzień, a nie chciałbym wyrabiać płatnej wizy

Najłatwiejszym sposobem na uniknięcie wykupywania wizy do Chin jest podróż poza ten kraj w ciągu 72 lub 144 godzin od przylotu. Najtańszym sposobem będzie lot do okolicznych państw takich jak Hongkong czy Tajwan. Wtedy możemy pokonać trasę Polska – Chiny (np. 6 dni w Pekinie lub Szanghaju) – Hongkong – Chiny (kolejne 6 dni) – Polska bez wyrabiania jakiejkolwiek płatnej wizy.

Tagi:

2 komentarze

Kliknij, aby skomentować

  • Dzień dobry,

    Lecę z rodziną na wycieczkę do Chin i Japonii.
    Nasz plan przedstawia się następująco.

    28.07.2019 r. o 4:45 rano – przylot do Pekinu z Warszawy
    01.08.2019 r. o 8:00 rano – wylot na Okinawę (Japonia)
    Potem kontynuujemy podróż już w Japonii.

    Spędzamy w Pekinie 100 godzin i wydaje mi się, że moglibyśmy skorzystać z 144 godzinnej wizy tranzytowej. Czy to się zgadza?

    Czy musimy wyrabiać wizę turystyczną do Chin przed wylotem z Polski?

    • Cześć Olga, bez problemu możesz skorzystać z 144 godzinnej wizy tranzytowej podczas Twojej podróży. W Pekinie możesz pozostać maksymalnie do 3 sierpnia do godziny 23:59.

      Pozdrawiam, Emil, właściciel strony.